Διατροφή και θηλασμός: Τι πρέπει να προσέξω;

Διατροφή και θηλασμός: Τι πρέπει να προσέξω;

Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια του θηλασμού καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του νεογνού. Θα πρέπει να ακολουθείται ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο, κρέας, φρούτα, λαχανικά και σιτηρά, να καταναλώνονται συχνά και μικρά γεύματα και να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη σε υγρά. 

Σε ποια τρόφιμα όμως θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά το θηλασμό;

Ψάρια

Ενώ είναι μια θρεπτική επιλογή λόγω της περιεκτικότητας τους σε  πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που ενδεχομένως περιέχουν υδράργυρο. Συστήνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος καθώς έχουν αυξημένη συγκέντρωση σε βαρέα μέταλλα.

Φρούτα και λαχανικά

Καλό είναι να καταναλώνονται βιολογικά προϊόντα τα οποία δεν έχουν φυτοφάρμακα ή εντομοκτόνα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε συστήνεται καλό πλύσιμο και κατανάλωση τους χωρίς τη φλούδα. Είναι ωφέλιμο να επιλέγονται προϊόντα εποχής τα οποία συνήθως έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες.

Αυγά

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ωμά αυγά όπως η σπιτική μαγιονέζα.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα

Σε περιπτώσεις που το βρέφος έχει οικογενειακό ιστορικό σε αλλεργίες καλό θα είναι οι μητέρες να μην καταναλώνουν κάποια αλλεργιογόνα όπως τροπικά φρούτα, σοκολάτα, αγελαδινό γάλα, λιπαρά ψάρια και αυγά.

~ Συστατικά που επηρεάζουν τη γεύση  και τη μυρωδιά του γάλακτος θα πρέπει να αποφεύγονται: Σε αυτά ανήκουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα έντονα μπαχαρικά.

Καφεϊνούχα ροφήματα

Η καφεΐνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, για αυτό το λόγο δεν πρέπει να υπάρχει υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου κόλα. Προτείνεται η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων να γίνεται αμέσως μετά τον θηλασμό του βρέφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα καφεΐνης που θα ληφθεί από το βρέφος στο επόμενο γεύμα. 1-2 φλιτζάνια καφέ/ημέρα θεωρείται ασφαλής κατανάλωση.

Αλκοόλ

Μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος. Οι μητέρες που θέλουν να πιούν κάποιο αλκοολούχο ποτό καλό είναι να προτιμήσουν την κατανάλωση του 2-3 ώρες πριν την σίτιση του βρέφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του βρέφους στο αλκοόλ.